Az otthoni bőrápolásról

A professzionális kezelések során a vendég bőrtípusának és a bőre állapotának megfelelő kezelés kiválasztása a kozmetikus feladata. Azonban bőrünket a kezelések közötti időszakban is ápolni kell, hogy megőrizhessük az elért eredményt. 

Az otthoni gondoskodás rajtad múlik. Amennyiben jól ápolod a bőrödet, azaz minden nap a kozmetikus által diagnosztizált bőrtípusodnak megfelelő kozmetikumokkal megtisztítod, tonizálod és krémezed az arcodat, akkor már rengeteget tettél érte. Hidd el, hogy a bőröd meg fogja hálálni, igazán jó formában lesz! 

A legfontosabb tehát a napi bőrápolási „rutinod” kialakítása. Mit is takar ez a napi rutin?

1. Az arc letisztítása

Először is meg kell tisztítani az arcot, a nyakat és a dekoltázst. Ha nincs rajtad smink, akkor az arctejjel – ha van, akkor természetesen a sminklemosóval – kezdj. Ehhez nem szükséges korongvattát használni, elég ha néhány milliliter arctejet a kezedbe nyomsz, azzal finoman bedörzsölöd a bőrödet, majd langyos folyó vízzel alaposan leöblíted. A lemosótej le fogja tisztítani a bőrödről a rárakódott szennyeződést. Mert az bizony rárakódik minden egyes nap, ha máshonnan nem, akkor a levegőből. 

Tegyél egy próbát! Nézd meg az első korongvattát a tisztítás után, és látni fogod, hogy még a reggeli, tisztának hitt bőrödön is van némi „kosz”.

2. Használhatunk kéztisztító szappant?

A szappan megbontja a bőröd természetes védekező képességét, eltünteti róla az egészséges és szükséges lipidfilmet, így a benne lévő víz kipárolog, a bőröd kiszárad. Minden kereskedelmi forgalomban kapható arctej jobb, mint a hagyományos szappan, mivel ezek a termékek közvetlenül erre a célja lettek kifejlesztve, gyengéden tisztítanak.

Néhány kozmetikumnak van szappantartalma, azonban ezek a termékek kifejezetten a túlzott faggyútermelődéstől sújtott bőrre alkalmazhatók, és amellett számos egyéb nyugtató-regeneráló összetevőt is tartalmaznak.   

3. Tonizálás

A letisztítást a tonizálás követi, amelynek az elsődleges feladata, hogy a bőr megváltozott PH értékét a helyes 5.5 körüli értékre visszaállítsa. A bőr PH-járól röviden annyit, ha annak az értéke rendellenes, akkor a bőr hajlamosabb a fertőzésekre. A tonikot úgy alkalmazzuk, hogy a tenyerünkbe öntsünk ki néhány milliliternyi mennyiséget és azzal kenjük át a letisztított arcunkat (nyakunkat-dekoltázsunkat), majd néhány percig hagyjuk, hogy beszívódjon. A  felesleges mennyiséget nem szükséges letörölni.

4. Szérumok (opcionális)

A tisztítás és a tonizálás felkészítette a bőrt a hatóanyagok befogadására. Ha van magas hatóanyagtartalmú, úgynevezett szérum-termékünk, akkor azt most kell felvinni a bőrünkre. Akár többféle terméket is alkalmazhatunk (pl: hialuronsav, vitaminok) azonban arra figyelni kell, hogy a bőr is telítődik, túlzott mennyiséget használni felesleges. 

Fontos, hogy a szérum típusa szerint a vizes alapúval kezdjünk és az olajos-szilikonos alapúval zárjuk a sort, majd várjunk egy kicsit a beszívódással.         

5. Krém felvitele

A bőrápolási rutinunkat mindig az arckrémmel zárjuk, amelyet napszaknak és évszaknak megfelelően válasszunk ki. A nappali arckrém és az éjszakai krém funkciója teljesen más, így eltérő az összetételük is. A nappali krémek a külső, környezeti hatásokkal szembeni védelemre vannak optimalizálva, az éjszakai krémek inkább feltöltenek, és olyan pakolásként működnek, amelyet nem kell 20 perc múlva lemosni. 

Napsütéses időben – áprilistól októberig különösen ajánlott fényvédőtartalmú krémet használni. A napfény UV sugárzásának bizonyított bőröregítő hatása miatt manapság már sokan állandóan fényvédős nappali krémet, és nyáron külön 30-50 faktoros fényvédőt is használnak.

6. Csak tisztán!

Az otthoni bőrápolás nem bonyolult dolog, de az, hogy igazi rutinná váljon számunkra, igényel némi odafigyelést és időt. Nem szükséges a legdrágább termékekkel elkezdeni. A kereskedelmi forgalomban kapható kozmetikumok közül mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Kozmetikusként azonban azt javaslom, hogy professzionális márkák lakossági használatra gyártott termékeit keressétek. Ezek a kozmetikumok a professzionális termékeknél alacsonyabb, azonban még így is a szokásosnál jóval magasabb hatóanyag-tartalommal rendelkeznek. És ha lehet, kerüljétek a kőolajszármazékokat – paraffint, illetve parabént – tartalmazó termékeket!

Lipusz Erzsébet, kozmetikus

Close Menu